Следвайте Гласове в ТелеграмЩе внесем проект на бюджет на Столична община

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЩе внесем проект на бюджет на Столична община
Коментари Харесай

Фандъкова представи рекорден проектобюджет за София в размер на 2,5 млрд. лв.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ще внесем план на бюджет на Столична община за 2023 година в размер на 2 555 000 000 лв., разгласи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова.

„ Заради неналичието на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет при започване на годината. Това наложи да разработим капиталови стратегии, с цел да не стопираме вложенията в градовете “, уточни Фандъкова. 

Тя разгласи, че проектобюджета ще бъде импортиран в Столичния общински съвет (СОС) още през днешния ден. До края на месеца ще бъде проведено публично разискване, а през септември следва той да бъде гласуван. 

„ Това е бюджет, по който ще продължи да работи моя екип, само че ще стартира работа и идващия кмет с неговия екип “, сподели още Фандъкова. 

Основните бюджетни взаимоотношения на Столична община, съгласно признатия на 28 юли от Народното събрание държавен бюджет за 2023 година, са на стойност над 977 млн. лв., от които 953 млн. лв. е цената на общата дотация за делегирани от страната действия.

За зимно разчистване са планувани над 1 млн. лв., а целевата дотация за финансови разноски е над 23 млн. лв..

" Първият бюджет, който приготвих като кмет през 2010 година, беше за 1 200 000 000 лв.. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. На първо място това се дължи на увеличените лични доходи на общината и по-голямата събираемост, без нарастване на съществени налози и такси ", означи Фандъкова.

В проектобюджета за 2023 година са заложени доходи от към 930 000 000 лв., сподели кметът.

Тя напомни, че огромна част от стратегическите за града планове са осъществени с помощта на безплатни европейски средства. За последните 14 години те са били в размер на близо 4 милиарда лв..

Фандъкова увери, че финансовата непоклатимост на общината е непокътната, а за това свидетелстват два обстоятелството - непокътнатия кредитен рейтинг на общината, еднакъв на този на страната, както и недопуснатия спад в финансовата стратегия.

" Средствата за вложения в сегашния бюджет са малко над 670 000 000 лв.. От тях 323 000 000 лв., или към 48 %, са от личните доходи на общината. Около 44 %, или 295 600 000 лв. са средствата, предпазени по европейски стратегии за съответни обекти. Около 8 % са целевите средства от държавния бюджет за вложения в София ", изясни Йорданка Фандъкова.

Изграждане и ремонт на пътна инфраструктура

" Най-голям дял са средствата за главен ремонт и създаване на улици и булевардни. Около 200 000 000 лв. са планувани за създаване на 16 нови улици и булеварди, както и за главен ремонт на 36 улици, булевардни и мостове в разнообразни региони на града ", разгласи кметът.

Най-големият стратегически заложен обект е построяването на така наречен трети градски кръг, включващ булевардите " Филип Кутев " и " Тодор Каблешков ". Сред другите цели са продължаващото създаване на " Ломско шосе ", връзката на града със Северната скоростна дъга, както и пробивът на бул. " Рожен ", уточни Фандъкова. Тя напомни, че част от обектите към този момент са приключени, измежду които тунелът в квартал " Люлин ".

До 15 септември се чака да бъде отворен за коли секторът през " Княжево ", където се реконструира трамвайната линия, а през есента да завърши и самата реорганизация на трамвайното трасе по бул. " Цар Борис III ".

Изграждането на близо 100 километра канализация в 12 квартала са вторият по размер вложения, които възлизат на 104 500 000 лв., сподели Йорданка Фандъкова. По думите ѝ 69 000 000 лв. от тях са безплатни средства по Оперативна стратегия " Околна среда ".

Нови линии на метрото

" Общо 79 500 000 лв. са средствата, които влагаме за построяването на три километра ново метро - от квартал " Хаджи Димитър " до " Левски Г ". За страдание, сега разясняваме тематиката за индексациите на този обект. Той се финансира по Плана за възобновяване и резистентност, където не са заложени средства за индексации ", посочи Фандъкова. По въпроса следва и среща с финансовия министър Асен Василев, с цел да не се стигне до загуба на средства.

" Имаме подготвеност да стартираме създаване на шест километра ново метро през " Слатина ", незабавно след решение на съда. Там няколко жители апелират проекта, уповавам се след решението на съда да стартираме, тъй като имаме определен реализатор ", добави Фандъкова.

Детски градини и учебни заведения

" В строителството на детски градини и учебни заведения влагаме близо 60 000 000 лв.. Това съвсем напълно са лични средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови здания на детски градини и детски ясли, както и на едно ново учебно заведение в " Манастирски ливади ", разгласи кметът. По думите ѝ още към 20 000 000 лв. ще бъдат отделени за поправки на детски градини и учебни заведения, финансирани по Оперативна стратегия " Региони в напредък ".

Малко над 5 000 000 лв. са планувани за създаване и ремонт на детски площадки.

Зелени планове

Зелените планове са различен акцент в бюджета на София. Фандъкова даде за образец реновирането на междублокови пространства, подмяната на отоплителните уреди, насърчаване на мощностите на завода за преправка на отпадъците и други.

Източници: dariknews.bg, epicenter.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР